Social Kitchen Amsterdam en Rotterdam

Op 11 februari organiseerde De Nieuwe Poort Valentijnsdag waarbij young professionals en senioren met elkaar op date gaan. Deze dag stond volledig in het teken van de ontmoeting tussen jong en oud. Niet eerder waren er zoveel deelnemers! Het is fantastisch om zoveel ouderen, die soms best eenzaam zijn, een mooie dag te bezorgen. Maar de vraag is wie helpt nou eigenlijk wie? Senioren hebben een schat aan levenservaring en een scala aan interessante verhalen paraat. Young professionals hebben in toenemende mate behoefte aan ontsnapping uit het drukke en stressvolle werkleven, maar weten niet precies hoe ze dat moeten aanpakken. Senioren kunnen weleens de juiste raadgever zijn. Wij spraken onze huis-senior Hans Walgering, een graag geziene gast en ambassadeur van De Nieuwe Poort.

Ouderen worden nog weleens weggezet als eenzaam en zielig. Klopt dit beeld volgens jou?
Er zijn veel ouderen die eenzaam zijn, maar wij moeten ze niet meteen beschouwen, als ‘zielige opaatjes en omaatjes’. Ouderen hebben vele talenten. Die moeten wij inzien en waarderen. Ouderen hebben veel levenservaring en onderwijs gehad, jongeren kunnen veel van hen leren. Ga juist naar een oudere toe, praat ermee, doe leuke dingen met elkaar.

Wij zien jou regelmatig bij DNP, je geeft hier zelfs taalles. Daaruit blijkt dat je zelf ook probeert onder de mensen te komen. Is dat een goed advies voor ouderen, de mensen opzoeken?
Ik heb geen eenduidig advies voor eenzame ouderen. Het is een enorm moeilijk en gedifferentieerd probleem. Ik kan wel zeggen, ga eens naar je huisarts, een maatschappelijk werker of een psycholoog, maar vaak snappen die niet goed wat eenzaamheid is.  Zelf doe ik veel gesprekken als ‘maatje’, omdat ik weet wat het is om eenzaam te zijn, waarderen andere ouderen de gesprekken met mij. Ik vraag ze dan wel of zij naar het buurthuis zijn geweest.

Je hebt twee projecten bedacht die kunnen bijdragen aan minder eenzaamheid onder ouderen.
Ik heb op mijn initiatief een gesprek met Arjan Vliegenhart (wethouder in Amsterdam) over deze projecten.  Een idee is het adoptieproject, waarbij een vluchteling of iemand die eenzaam is, wordt opgenomen in een bestaand gezin. Zo heb je gelijk een hele groep van steun. Het andere idee is die van de wij-verbondenheid, waarbij ouderen en jongeren aan elkaar gekoppeld worden. Zoals bij Valentijnsdag, maar dan voor een langere periode. Wat mij betreft is het elke dag Valentijnsdag in De Nieuwe Poort!

Ondanks al jouw activiteiten gaf je onlangs in een interview in het Parool aan best eenzaam te zijn.

Mensen zien het hebben van eenzaamheid als het missen van contact. Bij de dingen die ik doe als ‘maatje’ investeer ik in mensen, maar het is geen wederkerige relatie. Ik ben vanmorgen bij een vrouw op bezoek geweest, maar daar ga ik niet over mijn eigen eenzaamheid praten. Ik mis vooral contacten van niveau. De hoger opgeleiden hebben vaak al een grote familie en vriendenkring, en daar kom ik niet direct tussen. Het bezoeken van de programmering van De Nieuwe Poort helpt mij hierin wel. De Nieuwe Poort is een plek waar ik rustig kan lezen en studeren, waar ik andere, jongere mensen en belangrijke zakenmensen ontmoet. Daarnaast vind ik de gesprekken die gevoerd worden inspirerend. Door hier te zijn ontmoet je meer mensen.

In De Nieuwe Poort en in jouw werk als heb je ook veel contact met jongere mensen. Wat zou je aan hen willen meegeven?

Ik merk wel dat jonge mensen het erg druk hebben, te druk af en toe. Ook in De Nieuwe Poort. Er zou meer tijd moeten zijn voor een ongedwongen gesprek. Want ook jongeren kunnen eenzaam zijn. Misschien is de eenzaamheid onder jongeren nog wel groter dan bij ouderen. Ik spreek juist jongeren die eenzaam zijn tussen 18-25 jaar. Ik zou het geweldig vinden als ook zij De Nieuw Poort weten te vinden. Dat zou toch mooi zijn, als ouderen en jongeren, met behulp van De Nieuwe Poort, de verbinding met elkaar kunnen vinden die in de huidige tijd zo hard nodig is.