Social Kitchen Amsterdam en Rotterdam

Anas Kadmany komt uit Syrië en is een getalenteerd cellist. Hij vluchtte voor het geweld en om cello te kunnen blijven spelen. Een hartverscheurend verhaal waarvan er inmiddels zoveel zijn. Anas:

“Ik ben soms zo teleurgesteld. Ik speelde cello in Syrië en mijn leven was goed, het volgende moment drijf ik ineens midden op de oceaan. Geschreeuw om mij heen, ik zou elk moment kunnen sterven.”

Na vele omzwervingen en verblijfplaatsen in Nederland, komt Anas in contact met Jan van Blizen, Directeur van The Young Talent School van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij herkent het grote talent van Anas en geeft hem een plek op het conservatorium. Of hij nou mag blijven in Nederland of niet, het maakt ‘meneer Jan’ niet uit, Anas is een musicus en mag daar dus spelen.

Heleen Ellemeet, directeur van Stichting Migratierecht Nederland, wil graag dat alle migranten zo snel mogelijk hun talenten kunnen benutten. “Wij kunnen leren van de integratie van vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië in de jaren negentig. Die mensen moesten lang wachten om mee te kunnen doen en dat had -psychisch- negatieve gevolgen.”

Ellemeet is initiator van het debat in De Nieuwe Poort op 9 maart over migratie en werk. “Ik nodig iedereen uit met ons mee te denken. Want, als meedoen de norm is, waarom mogen asielzoekers dan niet werken?”

Bekijk het interview met Anas, gemaakt door Luka van Luyn. Luka zit in de eindexamenklas van De Vrije School in Den Haag. Met dank aan Emile Six, die dit mooie filmpje tijdens zijn stage bij De Nieuwe Poort met ons deelde.

Anas: “Als ik cello speel voel ik mij veilig, want als alles om je heen zo snel verandert, dan geeft het spelen mij een gevoel van herkenning dat jaren terug gaat.”