Horeca & zaalverhuur

Amsterdam & Rotterdam

Op zoek naar antwoorden op hedendaagse vragen aan de hand van klassieke bronnen

De Academie voor Liberal Arts biedt de module ‘Aporia’ aan in De Nieuwe Poort. Een serie van vijf bijeenkomsten over het gevoel van ‘niet weten’ van een intellectuele impasse, gemodereerd door Arjo Klamer. Klamer is academisch directeur van de academie, hoogleraar in de economie van de kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en wethouder in Hilversum.

Aporia
De verwarring na Brexit, de verkiezing van Trump en met de groeiende invloed van niet-traditionele en extremistische bewegingen in Europa, is groot. Politieke leiders verliezen grip op de stemming van mensen. Het lijkt wel of gangbare denkbeelden en verhalen niet meer voldoen. Dat geeft een gevoel van niet weten, van een intellectuele impasse. De Grieken hebben daar het begrip ‘aporia’ voor.

In dit programma van de Academie Voor Liberal Arts gaan de deelnemers op basis van hun huidige denkbeelden en waarden op zoek naar antwoorden. Hoe krijgen wij weer vat op deze wereld? Hoe spelen wij in op de gebeurtenissen en met welke visie kunnen wij leidinggeven aan ons leven en onze organisatie?

Een aantal denkers hebben de opdracht gekregen teksten aan te reiken die de deelnemers kunnen inspireren tot een zienswijze op hedendaagse problemen.
Het begint met een gesprek over een onderwerp dat de groep het meest bezighoudt en herhalen dat steeds aan de hand van de inzichten die opgedaan worden aan de hand van de gelezen literatuur en de discussies die daaruit volgt.

Data, sprekers & onderwerpen

 1. Dinsdag 31 januari 2017
  Paul Scheffer – een eerste verkenning: in welk drama bevinden wij ons?
 2. Dinsdag 14 februari 2017
  Andreas Kinneging – het verdwijnen van de middenklasse aan de hand van korte stukken uit Plato’s Politeia en Aristoteles’ Politica en het boek Coming Apart, The State of White America 1960-2010 van Charles Murray.
 3. Dinsdag 7 maart 2017
  Tazuko van Berkel – de rol van taal, de waarde en mogelijkheid van dialoog en de stabiliteit van betekenis in tijden van politieke onrust, aan de hand van Thucydides en Plato.
 4. Maandag 20 maart 2017
  Paul van Tongeren – analyse van de ‘populistische politicus’ aan de hand van Nietzsche en Aristoteles.
 5. Dinsdag 18 april 2017
  Arjo Klamer – een nieuwe gehechtheid (te denken valt aan teksten van Taylor, Marx & Engels, Tocqueville, Keynes).
 6. Dinsdag 23 mei 2017
  Symposium: voor alle collega’s, vrienden en bekenden uit het netwerk uit om bevindingen te delen. De opzet van dit symposium wordt besproken tijdens het programma.

Meer informatie over de academie: www.liberalarts.eu.

Aanmelden: VOL, AANMELDEN NIET MEER MOGELIJK

Kosten voor 5 bijeenkomsten: €400 excl. 21% BTW voor particulieren, of €700 excl. 21% BTW voor bedrijven en instellingen.

Kosten zijn exclusief daghap en drankjes

Eerstvolgende evenementen

 
28 mrt
20:15 - 21:45, Rotterdam

Carrièrecollege

Lees verder
 
28 mrt
20:30 - 22:00, Amsterdam

Het Verhaal van Pasen door Ruben van Zwieten – Amsterdam

Lees verder