Amsterdam & Rotterdam

In een serie van drie avonden gaat De Nieuwe Poort opzoek naar wat ons verbindt. Doorbreek het wij-zij denken en ga in gesprek over wat ons tot één volk maakt. Vijf bekende mensen gaan de uitdaging aan:

17 mei: Ahmed Aboutaleb, Kim Putters & WIJ in Nederland
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, proberen een antwoord te vinden op de vragen: Wie zijn wij in Nederland? Op welke manier is Rotterdam een voorbeeld voor de rest van Nederland? Welke verschillen ontstaan er tussen stad en platteland? En zijn die overbrugbaar?

Naast Ahmed Aboutaleb en Kim Putters gaan wij deze avond ook in gesprek met Liesbeth Levy (directeur Lokaal).

Presentatie door Frederieke Hegger (RTL Z) en Wouter van Noort (NRC). Leerlingen van het Albeda College Travel & Hospitality hosten de avond.
Deze avond organiseren wij in samenwerking met G1000, een burgerinitiatief dat door LOKAAL is opgezet.

 

   

15 juni: Johnny de Mol, Michiel Muller & WIJ in een digitale en globale wereld
Wie zijn wij in een digitale en globale wereld? Het broeit in het westen. Meer handel alleen is niet zo populair als voorheen, grote instituties worden niet meer vertrouwd, de opstand broeit en groeit via sociale media…Hoe houden we het cement in de wereld? Acteur, programmamaker en presentator Johnny de Mol en Rotterdamse ondernemer Michiel Muller zoeken het antwoord.

Zihni Özdil (NRC-columnist), Frederieke Hegger (RTLZ) en Wouter van Noort (NRC) begeleiden de avonden. Aansluitend is er een borrel.

Over de WIJ-samenleving
Arm versus rijk. Allochtoon versus autochtoon. Jong versus oud. In een samenleving waarin we steeds vaker tegenover elkaar staan is de noodzaak om op te zoek te gaan naar wat ons verbindt groot. Wat maakt ons tot een volk, wat is nieuw Nederlanderschap? Ahmed Aboutaleb tracht, met zijn visie op de WIJ-samenleving, daar een antwoord op te geven en het wij-zij denken te doorbreken.  “WIJ, dat zijn alle mensen die de rechtstaat als norm hanteren. WIJ, dat zijn de jongeren en de ouderen, degenen die hier geboren zijn of pas later in hun leven zijn komen wonen. WIJ, dat zijn alle mensen, met of zonder religie, de zeker-weters en de twijfelaars.”

Maar hoe doe je dat: op zoek gaan naar wat ons bindt, naar (nieuw) Nederlanderschap?  Door met elkaar in gesprek te gaan. Niet in een klein groepje gelijkgestemden, maar met een breed pallet aan mensen uit verschillende hoeken. Die met de poten in de modder staan, verbinden of juist de knuppel in het hoenderhok gooien.

 

Aanmelden voor De Wij-samenleving: Ahmed Aboutaleb & Kim Putters

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Overige personen

Eerstvolgende evenementen

 
25 okt
17:00 - 17:30, Rotterdam

Millennialpreek

Lees verder
 
1 nov
19:00 - 20:00, Amsterdam

The Impact of Business in Society

Lees verder