Social Kitchen Amsterdam en Rotterdam

Op donderdag 6 december zullen we het gesprek aangaan met Halleh Ghorashi, Johnny de Mol en Anton Hemerijck over deze en andere vragen binnen dit thema. Met Ruben van Zwieten (oprichter van De Nieuwe Poort) en Felix Klos (Campaigner Democrats VS Auteur Churchill on Europe).

Nu de Verenigde Staten een nieuwe, meer naar binnen gerichte fase in hun internationale oriëntatie ingaan en opkomende grootmachten als China en India een meer affirmatieve rol opeisen op het wereldtoneel, wordt de vraag hoe Europa zich tussen deze ontwikkelingen moet positioneren urgenter. In hoeverre bieden Europa en de EU een model voor de rest van de wereld als het aankomt op democratie, een geïntegreerde economie en programma’s voor sociaal welzijn? Lange tijd leek er binnen Europa een relatieve consensus te bestaan over deze vragen. Maar de immer groeiende politieke en economische verschillen binnen de EU maken het steeds moeilijker om een uniforme visie uit te dragen. Kan Europa een mondiale rol spelen en tegelijkertijd intern verdeeld zijn? En zal Europa in staat zijn haar gerichtheid op vrijheid en mensenrechten hoog te houden of zal het vervallen in protectionisme, nationalisme en isolatie?


 

Halleh Ghorashi is sinds 2012 werkzaam als hoogleraar diversiteit en integratie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zelf studeerde ze in 1994 af als cultureel en sociaal antropologe aan de VU, waar ze vervolgens van 2005 tot 2012 de positie van bijzonder hoogleraar management van diversiteit en integratie bekleedde. De vele artikelen die Ghorashi publiceerde -in zowel Nederlands en Engels als Perzisch- richten zich onder andere op democratisch burgerschap, nationale identiteit en inclusie van migranten.  

Johnny de Mol is presentator, acteur en programmamaker. Daarnaast is Johnny medeoprichter en bestuurslid van de Movement on the Ground Foundation, werkzaam in de vluchtelingenkampen van Lesbos. Ook is hij ambassadeur van Het Vergeten Kind, een stichting die zich richt op het verbeteren van het welzijn van kinderen in opvangcentra. Als presentator heeft Johnny verschillende televisieprijzen gewonnen zoals de Silver Televizierster in 2013 en 2015 en de Golden Televizierring 2015.

Anton Hemerijck is sinds 2017 hoogleraar politieke wetenschappen en sociologie aan het Europees Universitair Instituut in Florence. Hij is opgeleid als econoom aan de Universiteit van Tilburg, waarna hij promoveerde aan de Universiteit van Oxford. Hierna heeft hij vele verschillende taken vervuld: zo is hij medeoprichter van het Amsterdams Centrum voor Hedendaagse Europese Studies (ACCESS EUROPE), gaf hij leiding aan de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR), adviseerde hij de Europese Commissie meermaals en heeft hij bezoekfuncties aan vele verschillende universiteiten bekleed.


 

Aanmelden:

Klik hier om je aan te melden.

 

Wil je liever geen account aanmaken op eventbrite maar wel graag aanwezig zijn bij deze avond?

Stuur dan een mailtje naar communicatie@denieuwepoort.org.

 

Datum: 6 december 2018
Tijd: 19.00-20.00 (inloop vanaf 18.30)
Kosten: €15,- inclusief twee drankjes

Na de lezing is er de mogelijkheid om een daghap voor €13,50 te eten in ons restaurant. Reserveren kan via horeca@denieuwepoort.org.