Woensdag

13/04/22

20:30

Het Verhaal van Pasen – Amsterdam

De Nieuwe Poort

Het Verhaal van Pasen

“Bewijs dat jullie ons niet laten vallen. Laat zien dat je aan onze kant staat. Dan zal licht van donker winnen en het leven van de dood.” Dit waren deze week de woorden van de Oekraïense president Zelensky aan het Europees Parlement via een directe videoverbinding vanuit zijn schuilkelder. De parlementsleden waren in Brussel bijeengekomen voor een debat over de oorlog in Oekraïne. Zelensky riep de Europarlementariërs op duidelijk partij te kiezen.

Deze Paaswoorden over licht en donker, leven en dood van Zelensky horen we aan het begin van de veertig dagen naar het Paasfeest toe. Geen stukje reflectie of zingeving, maar een zaak van leven en dood betreft het hier. Terwijl wij terecht weer eens carnaval vierden na iets van wat een voorzichtige bevrijding van de covid-19 pandemie richting een endemie lijkt te zijn, wordt het donker aan de oostgrenzen van ons vredevolle continent Europa. De dood laat zijn harde gezicht zien.

Met de taalmachine van de Russische agressor wordt ons ondertusen een loer gedraaid met woorden als “vredesmissie” of “demilitarisering”. De grote jongen China kijkt zwijgend ontwijkend weg. Gaat het goedkeuring geven of misschien toch bemiddelen? En wat doen wij, bijbels-humanistisch Europa? In 2004 stelden we in Lissabon vast dat het Alle Menschen Werden Brüder ons volkslied zou worden. Aan ons de taak om van die woorden ook daden te maken. Eens zullen zij weer aan de tafel van zuster- en broederschap samen aanzitten: de dochters en zonen uit EU- en niet-EU landen, van NAVO- en niet-NAVOlanden van Oekraïners én Russen. Dat is het verhaal dat we met Pasen vieren. En dat is het verhaal dat The New Port door heel Europa hoog houdt.

De feestdagen zijn in Nederland vooral vrije dagen van werk geworden. Maar wat vieren we als mensen met de Paasdagen nu precies? De Nieuwe Traditie van De Nieuwe Poort legt het je op traditionele én moderne wijze uit.

Het wordt een soort stand up college. Hoe gaat dat literaire verhaal uit die eeuwenoude culturele bibliotheek ook alweer? Wat betekenen de symbolen en wat zijn de diepere lagen?

Ruben van Zwieten weet die oude verhalen als geen ander te koppelen aan de actualiteit en te betrekken op ons leven en samenleven nu. En je krijgt ook nog eens de highlights mee uit de urenlange Matthäus-Passion! Drie fantastische musici verzorgen namelijk de muzikale omlijsting van het optreden met aria’s uit de Johannes- en Matthäus-Passion!

Sta op en ga! Kom en laat het verrassend in alle rust op je toekomen en ga geïnspireerd in gezonde onrust weer naar buiten!

Waar:                    De Thomas, Pr. Irenestraat 36, Amsterdam
Wanneer:             13 april 2022, 20.30 uur
Prijs event:          Gratis
Menu:                   Driegangenmenu
Reserveren:         Reserveer via het reservering formulier op de website.

In verband met de organisatie stellen wij het op prijs als je je van tevoren aanmeldt voor dit event.

Ben je ook graag bij het driegangenmenu aanwezig? Geef dit aan in het veld “opmerkingen”. Vermeld hier “Diner + <aantal personen>”.

Locatie diner
De Nieuwe Poort
Claude Debussylaan 2
Amsterdam

Locatie Het Verhaal
De Thomas
Pr. Irenestraat 36
Amsterdam

Deel dit evenement!