Over ons

Image alt

Missie en visie

De Nieuwe Poort is er voor iedereen. Het zakelijke publiek van de Zuidas (Amsterdam) en het Central District (Rotterdam) vindt er rust en reflectie, er is plek voor lezingen en debat, en je kunt er mensen ontmoeten die je normaal gesproken niet zomaar tegen het lijf loopt. Natuurlijk kun je ook gewoon binnenstappen voor een hapje en een drankje. Maar weet dat je koffie is gebrand door de ex-gedetineerden van Heilige Boontjes, je lunch wordt bereid door in house opgeleide koks met een afstand tot de arbeidsmarkt en je wijn wordt ingeschonken door een gastheer die in de vluchtelingenkampen op Lesbos werkte. Alles wat we doen, komt voort uit één overtuiging: de wereld is een betere plek als we voor elkaar zorgen.

Image alt

Invasie in bezet gebied

Het begon allemaal op de Zuidas. Tegen het einde van 2012, middenin de economische crisis, ontstond het idee voor een sociale werkplaats. Waarom de Zuidas? Er was al een historische link met de nabijgelegen Thomaskerk en voorloper Zingeving Zuidas. Maar belangrijker: de Zuidas was in crisistijd de belichaming van alles dat hard, onpersoonlijk en zakelijk is. Om daar een sociale organisatie te starten, waar medewerkers de kans kregen om hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, waar ruimte zou zijn voor reflectie, filosofie, rust en menselijkheid; dat voelde bijna als een invasie in bezet gebied. Het moest ook een plek worden waar het zakelijke publiek zich thuis kon voelen. Het resultaat was De Nieuwe Poort: een restaurant met een bar, veel vergaderzalen en ruimte voor verdieping.

Image alt

Ontmoeting en inspiratie

Die naam is niet zomaar gekozen. We lieten ons inspireren door de bijbel, waar de poort een belangrijk symbool is. Waar muren verschillende groepen mensen van elkaar afsluiten, zorgt een poort voor toegankelijkheid en ontmoeting. Tussen jong en oud, arm en rijk, CEO en vrijwilliger. Daarnaast zijn we voor de mensen die bij ons werken een toegangspoort tot de arbeidsmarkt. Bij De Nieuwe Poort komt iedereen samen. Om van elkaar te leren, maar ook om gewoon eens samen te eten en drinken. Het concept sloeg aan en een nieuwe locatie volgde snel. Dit keer in Rotterdam, op een steenworp afstand van Centraal Station. Net als in Amsterdam ook in het hart van het zakelijk district.

Image alt

Leren, Dienen, Vieren

Waar is het ons als mens nou om te doen in het leven? Wat maakt mij en de mensen om mij heen nu tot mens? Dat zijn geen vragen die je dagelijks stelt aan de mensen in je omgeving. Toch is het iets dat ons allemaal wel eens bezighoudt.

Dit soort existentiële vragen werden oorspronkelijk besproken binnen het geloof, in de kerk. De kerk bracht mensen samen. Om stil te staan bij deze lastige, maar belangrijke vragen, om momenten van bezinning te creëren, maar ook om voor elkaar te zorgen en van elkaar te leren. Alle functies van de kerk zijn terug te leiden tot drie pijlers: leren, dienen en vieren.

Toen de kerk haar maatschappelijke functie grotendeels verloor, besloot De Nieuwe Poort deze drie pijlers nieuw leven in te blazen. Niet vanuit het stichtelijke, maar vanuit een humanistisch-filosofisch gedachtegoed: samen groeien, elkaar helpen en samen de belangrijke momenten in het leven vieren. Elk mens heeft een roepnaam en dus ook een roeping, is onze overtuiging. Om tot die roeping te komen, moet je je hele leven blijven leren, dienen en vieren.

Image alt

Toekomstplannen

The New Port! We willen voorzien in huizen van inspiratie en ontmoeting door heel Europa. Na Amsterdam en Rotterdam openden we onlangs El Nuevo Puerto in Valencia en Le Nouveau Port in Normandië. We dromen van een Il Nove Porte, een O Novo Porto… Jong, oud, arm, rijk; samen gaan we op zoek naar de (persoonlijke) ankers van onze samenleving en beschaving.

Deze Europese huizen voor ontmoeting en inspiratie hebben meerdere functies. Enerzijds worden het hotels met een restaurant, café en vergaderzalen, gerund door professionals en mensen die een kans verdienen, of nodig hebben, om weer onderdeel te worden van de samenleving. Anderzijds worden de nieuwe huizen onderdeel van een Europese campus van The New University.

Onze El Nuevo Puerto in Valencia heeft zich al bewezen als inspirerende locatie voor het leiderschapsprogramma van The New University. We hopen in de toekomst meer verdiepingsreizen te kunnen organiseren voor scholieren, studenten, young professionals en executives naar alle steden waar The New Port zich zal vestigen.

Raadpleeg deze pagina voor meer informatie over de beleidsplannen van De Nieuwe Poort.

Programma's

De Nieuwe Poort belichaamt voor iedereen iets anders. De een komt er om te leren, de ander om vrijwilligerswerk te doen of kennis te maken met andere culturen.

Lees meer