Social Kitchen Amsterdam en Rotterdam

Wat is De Nieuwe Poort?

Op die vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Het is een restaurant, maar ook een sociale werkplaats. Een plek om te vergaderen, maar ook een onderzoeksinstituut dat maatschappelijke problemen aan de kaak stelt. 

Je komt er om uit te rusten en op te laden, maar ook om nieuwe inspiratie op te doen en uit je sociale bubbel te stappen. Klinkt verwarrend? Dat snappen we, maar eigenlijk is het heel eenvoudig; alles wat we doen, komt voort uit één overtuiging: de wereld is een betere plek als we voor elkaar zorgen.

De Nieuwe Poort werd in 2012 opgericht door predikant-ondernemer Ruben van Zwieten. En heeft sinds 2016 ook een tweede vestiging in Rotterdam. 

 

AgendateamRuben van ZwietenSocial enterprisedrager wordenpartnersJaarverslagAlgemene voorwaarden

Voor wie?

De Nieuwe Poort is er voor iedereen. Het zakelijke publiek van de Zuidas (Amsterdam) en het Central District (Rotterdam) vindt er rust en reflectie, er is plek voor lezingen en debat, en je kunt er mensen ontmoeten die je normaal gesproken niet zomaar tegen het lijf zou lopen. Natuurlijk kun je ook gewoon binnenstappen voor een hapje en een drankje. Maar weet dat je koffie is gebrand door de ex-gedetineerden van Heilige Boontjes, je lunch wordt bereid door in house opgeleide koks met een afstand tot de arbeidsmarkt en je wijn wordt ingeschonken door een gastheer die in de vluchtelingenkampen op Lesbos werkte. Want boven alles is De Nieuwe Poort een plek voor ontmoeting, onthaasting en inspiratie.

Ontstaansgeschiedenis

Het begon allemaal op de Zuidas. Tegen het einde van 2012, toen Nederland middenin de economische crisis zat, ontstond het idee voor een sociale werkplaats. Waarom de Zuidas? Er was al een historische link met de nabijgelegen Thomaskerk en voorloper Zingeving Zuidas. Maar belangrijker: de Zuidas was in crisistijd de belichaming van alles dat hard, onpersoonlijk en zakelijk is. Om daar een sociale organisatie te starten, waar medewerkers de kans kregen om hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, en waar ruimte zou zijn voor reflectie, filosofie, rust en menselijkheid; dat voelde bijna als een invasie in bezet gebied. Het moest echter ook een plek worden waar het zakelijke publiek zich thuis kon voelen. Het resultaat was De Nieuwe Poort: een restaurant met een bar, veel vergaderzalen en ruimte voor verdieping.

Die naam is niet zomaar gekozen. We lieten ons inspireren door de bijbel, waar de poort een belangrijk symbool is. Waar muren verschillende groepen mensen van elkaar afsluiten, zorgt een poort voor toegankelijkheid en ontmoeting. Tussen jong en oud, arm en rijk, CEO en vrijwilliger. Daarnaast zijn we voor de mensen die bij ons werken een toegangspoort tot de arbeidsmarkt. Bij De Nieuwe Poort komt iedereen samen. Om van elkaar te leren, maar ook om gewoon eens samen te eten en drinken. Het concept sloeg aan en een nieuwe locatie volgde snel. Dit keer in Rotterdam, op een steenworp afstand van Centraal Station en – net als in Amsterdam – in het hart van het zakelijk district.

Ontmoeting

Een restaurant als plek voor ontmoeting. Beetje een open deur toch? De Nieuwe Poort is echter niet alleen de plek waar je vrienden, familie of collega’s treft voor een hapje en een drankje. Je ontmoet er ook andere mensen. Mensen waar je normaal gesproken misschien niet zo snel mee aan de praat zou raken. De mensen die er werken, maar bijvoorbeeld ook aan de Table of Brotherhood, waar vluchtelingen en mensen uit het bedrijfsleven samenkomen om te dineren. Of tijdens Valentijnsdag, wanneer jongeren eenzame senioren een dag mee op date nemen. Onder het motto ‘ontmoet eens een ander’ organiseert De Nieuwe Poort regelmatig activiteiten die je uit je eigen sociale omgeving halen. Ontdek zelf eens hoe inspirerend dat kan zijn.

Onthaasting

Het ontbreekt ons tegenwoordig vaak aan rust. We werken hard en willen veel. En als we een keer niet bezig zijn, zit ons hoofd vol van de dingen die nog moeten gebeuren. Nu, morgen, volgende week of volgend jaar. Even rustig zitten, niks doen en nergens aan denken, wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan? Onthaasten is niet altijd even makkelijk, maar bij De Nieuwe Poort zijn de randvoorwaarden dik in orde. De restaurants zijn sfeervol ingericht met genoeg plek om comfortabel alleen of met anderen te zitten. Tijdens lunch en diner wordt er live klassieke muziek of jazz gespeeld op de vleugel. En met boekenkasten vol literatuur en ander interessant leesvoer voelt het als een stadshuiskamer. Kom jij ook een keer je hoofd leegmaken?

Inspiratie

Het mooie van onthaasting is dat er daarna ruimte ontstaat voor iets nieuws. Rust is een randvoorwaarde voor inspiratie en ook daarvoor kun je bij De Nieuwe Poort terecht. In het restaurant zelf, door ontmoeting, muziek en literatuur, of tijdens een van de diverse lezingen en debatten. Discussieer mee over de toekomst van werk, luister naar de wekelijkse millennialpreek of onderzoek oude bronnen tijdens een van onze […]. Er is altijd wel iets inspirerends gaande in De Nieuwe Poort, dus houd de activiteitenkalender in de gaten of abonneer je op de nieuwsbrief.