Social Kitchen Amsterdam en Rotterdam

Ruben van Zwieten is predikant en oprichter van De Nieuwe Poort op de Zuidas in Amsterdam en aan het Weena in Rotterdam, huizen voor ontmoeting en inspiratie. En van zingevingshotel El Nuevo Puerto in Valencia.Voorzitter Operation Liberty: 75 jaar vrijheid Europa. Verkozen als Young European Leader klas 2019: 40 mensen onder de 40 jaar. Lid van het bestuur van het VUMC Fonds, lid van het bestuur van het alzheimer- en kankercentrum AUMC. Voormalig lid van de Monitoring Commissie Code Banken en voormalig adviseur van het bestuur van De Goldschmeding Foundation.

Door NRC en de Volkskrant is hij uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen voor de toekomst.


Als ondernemer en predikant tegelijk, verenigt Ruben in zich twee beroepen die Nederland groot hebben gemaakt: de dominee en de koopman. Die veelzijdigheid wordt gereflecteerd in De Nieuwe Poort met een uitgebreid ‘zingevend’ kunst- en cultuurprogramma,  uitstekende horeca en unieke werkplekken. Rubens initiatief biedt onderdak aan andere social enterprises, stelt young professionals in de gelegenheid vrijwilligerswerk te doen, biedt bedrijven ‘fitness voor de geest’-abonnementen en verliest het vieren van het leven niet uit het oog met clubavonden en concerten.

Na het gymnasium studeerde Ruben Theologie en Rechten in Leiden. Halverwege zijn studententijd was hij een jaar president van studentenvereniging Minerva. In dat jaar ontdekte hij zijn ondernemerschap en begon hij daarna parttime bij de Rabobank om vervolgens zijn eerste eigen bedrijf op te richten. Van 2007 tot 2010 volgde Ruben de predikantenopleiding aan de Protestantste Theologische Universiteit. Ondertussen richtte hij in 2008 Stichting Zingeving Zuidas op vanuit de Thomaskerk in Amsterdam. In 2012 verscheen bij uitgeverij Prometheus / Bert Bakker zijn eerste boek dat hij schreef met zijn collega Ad van Nieuwpoort: “De Bijbel op de Zuidas”. In 2013 werd hij uitgeroepen tot theoloog van het jaar.

Ruben van Zwieten (1983) Ordained minister at The Dutch Reformed Church.

Founder of The New Port Foundation, locations in the Harbor cities Amsterdam, Rotterdam, Valencia (Spain), where people from different backgrounds, the rich and the poor, black and white, citizens and immigrants, talk and debate and try to break down social barriers.

Graduated from The University of Leiden in Theology and Law.

Leadershipscourses International Manegement Development (IMD) Lausanne. Nominated Young European Leader 40 under 40 Friends of Europe.

Foundation Boardmember Foundation of the largest Medical Centre of The Netherlands Amsterdam University Medical Centre (AUMC).

Boardmember of the largest Cancer and Alzheimer Foundation in The Netherlands (ADORE).

Former member of Financial Governance and Monitoring Comittee Dutch Financial Institutions for the Code of Conduct. Former advisor to the founder of Randstad and chairman of the Family Foundation: Frits Goldschmeding.