Amsterdam & Rotterdam

Ruben van Zwieten (1983) is initiatiefnemer van De Nieuwe Poort, huis voor ontmoeting en inspiratie,  gevestigd in Amsterdam op de Zuidas en in Rotterdam op het Weena. Als ondernemer en predikant tegelijk, verenigt Ruben in zich twee beroepen die Nederland groot hebben gemaakt: de dominee en de koopman. Die veelzijdigheid wordt gereflecteerd in De Nieuwe Poort met een uitgebreid ‘zingevend’ kunst- en cultuurprogramma,  uitstekende horeca en unieke werkplekken. Rubens initiatief biedt onderdak aan andere social enterprises, stelt young professionals in de gelegenheid vrijwilligerswerk te doen, biedt bedrijven ‘fitness voor de geest’-abonnementen en verliest het vieren van het leven niet uit het oog met clubavonden en concerten.

Na het gymnasium studeerde Ruben Theologie en Rechten in Leiden. Halverwege zijn studententijd was hij een jaar president van studentenvereniging Minerva. In dat jaar ontdekte hij zijn ondernemerschap en begon hij daarna parttime bij de Rabobank om vervolgens zijn eerste eigen bedrijf op te richten. Van 2007 tot 2010 volgde Ruben de predikantenopleiding aan de Protestantste Theologische Universiteit. Ondertussen richtte hij in 2008 Stichting Zingeving Zuidas op vanuit de Thomaskerk in Amsterdam. In 2012 verscheen bij uitgeverij Prometheus / Bert Bakker zijn eerste boek dat hij schreef met zijn collega Ad van Nieuwpoort: “De Bijbel op de Zuidas”. In 2013 werd hij uitgeroepen tot theoloog van het jaar.

Op dit moment is Ruben adviseur van het bestuur van de Goldschmeding Foundation, lid van het bestuur van het VUmc Fonds, lid van het bestuur van het alzheimer en Kankercentrum Adore, voorzitter van de raad van bestuur van 75 years Liberty Concerts 2018 en voormalig lid van de Monitoring Commissie Code Banken. Door NRC en de Volkskrant is hij uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen voor de toekomst. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen en symposia binnen het bedrijfsleven, de overheid en de culturele wereld.

 
 
 

Ruben van Zwieten (1983) combines the two typically Dutch cultural archetypes of minister and merchant in one person. In 2008 he founded Stichting Zingeving Zuidas; in 2013 he founded De Nieuwe Poort*, a cultural centre/ bar restaurant /debating club in the heart of the Dutch financial centre: Amsterdam Zuidas (Claude Debussylaan 2-8). Recently he opend a second establishment of De Nieuwe Poort in Rotterdam (Weena 711).

Ruben is a popular speaker at congresses and symposia and is well known in business circles, governmental organizations and the cultural world. He makes frequent appearances in the media and was a weekly columnist at Het Financieele Dagblad. 

Van Zwieten is currently active as advisor to the board of the Goldschmeding Foundation, boardmember of the VUmc Fonds, boardmember of the alzheimer and cancercentre ADORE, chairman of the board 75 years liberty concerts Europe and former member of the Monitoring Commission Code Banken. The NRC and the Volkskrant proclaimed him ‘one of the most influential people for the future’.